În Munții Măcinului, sanctuar de biodiversitate înconjurat de inestimabile valori ale patrimoniului etno-cultural, turismul responsabil se poate desfășura în următoarele forme:
- Turism peisagistic
- Turism științific
- Turism religios
- Turism ecvestru
- Turism cu bicicleta
La Centrul de Vizitare – Informare al Administrației Parcului Național Munții Măcinului situat în comuna Greci din județul Tulcea, printr-un concept de interpretare – informare deosebit de interesant prin elementele de interpretare, iubitorii de natură și meșteșuguri tradiționale se pot bucura de prezența unor eșantioane din tezaurul acestor valori și pot obține gratuit informații prețioase asupra traseelor turistice din Parcul Național Munții Măcinului, SCI Munții Măcinului, SPA Măcin-Niculițel și SCI Podișul Nord Dobrogean, după următorul program :
1. În timpul sezonului turistic, 15 aprilie – 15 octombrie :
Marți – Vineri 8:00 – 16:00
Sâmbătă – Duminică 9:00 – 15:00
* Ultimul grup va intra cu minim 30 min. înainte de finalul programului.
* În perioada sărbătorilor Pascale 2024, programul va fi următorul:
1-4 mai 9:00 – 15:00, 5-6 mai – închis
* În data de 15 august Centrul de vizitare este închis.
2. În afara sezonului turistic, centrul se poate vizita cu solicitare scrisă înaintată către Administrația Parcului cu minim 2 zile înainte de data aleasă pentru vizitare, în zilele de lucru și cu 5 zile înainte de data aleasă, în zilele de week-end, în interiorul următorului program:
Luni – Joi 8:00 – 16:30
Vineri 8:00 – 14:00
Sâmbătă – Duminică 9:00 – 15:00
* Programări la tel/fax: 0240.517.718, email: parcmacin@gmail.com
Pe cele 18 trasee turistice, la pas sau pe bicicletă, turistul se bucură de peisaje unice și întâlnește specii rare, pe cale de dispariție, în multe zone ale lumii dar bine reprezentate aici.
La coborârea de pe traseu, turiștii pot gusta din delicatesele comunităților locale cum sunt plăcinta dobrogeană, sarailii, șuberek, pastramă dobrogeană și pot simți aroma vestitelor vinuri dobrogene.
Flora și fauna unice în lume, tezaurul etnocultural al celor 14 etnii de la poalele munților hercinici, cetățile și mănăstirile din Dobrogea de nord asigură turiștilor accesarea unor trasee pe care vor descoperi cu uimire comori nebănuite ale acestui sanctuar de biodiversitate : Munții Măcinului.
Tariful de vizitare al centrului este de 10 lei/persoană și include tariful de intrare în parc pentru 1 zi
*Membrii comunităților locale nu plătesc tariful de intrare pe traseele turistice înființate pe raza U.A.T. din care fac parte.