Munţii Măcinului au o deosebită importanţă între munţii ţării, fiind cei mai vechi munţi din România, interesul deosebit al cercetătorilor fiind orientat, datorita numeroaselor vestigii istorice, către săpăturile arheologice, dar în egală măsură şi către cercetarea stiinţifică a vastului tezaur natural existent aici – geologic, botanic, zoologic.
Parcul Naţional Munţii Măcinului este mai puţin cunoscut din punct de vedere turistic, deşi în vecinătatea acestuia o zonă turistică deosebită atrage anual zeci de mii de vizitatori – Delta Dunării.
În lucrarea „Munţii Măcin” realizată de Mihail Gabriel Albotă (aparută în anul 1987) se precizează încă de la început : „Până în prezent turismul este putin practicat în Munţii Măcin, aceştia fiind situaţi departe de lanţul carpatic, izolaţi în umbra faimoasei Delte a Dunării. Iată de ce (…) încercăm să dovedim că a nega valoarea turistică a munţilor Dobrogei (…) înseamnă o atitudine de ignorare a frumuseţilor pe care le oferă tuturor iubitorilor naturii”.
Ion Conea, geograf român, facea o prezentare memorabilă a Culmii Pricopanului scoţând în evidenţă importanţa din punct de vedere peisagistic şi geologic a Munţilor Măcin: „Pricopanul e unul din munţii cei mai sălbatici şi mai vrednici de văzut din toată România. (…) E unic în felul lui între toţi munţii ţării: o avalanşă de uriaşe blocuri granitice căzute din cer şi îngrămădite unele peste altele. Pentru că – de fapt – Pricopanul (…) este rădăcina unui munte care trăia, întreg, cu sute de milioane de ani în urma noastră.”
Potenţialul natural de care dispune în prezent, face Parcul Naţional Munţii Măcinului accesibil unei game largi de turişti interesaţi de drumeţii în natură, peisaje, flora, faună caracteristice parcului, studii şi documentare.
Caracteristici generale ale turismului promovat de Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului:
- Pune accentul pe importanța din punct de vedere ştiinţific al PNMM
- Promovează obiective de interes din punct de vedere natural, istoric, cultural, rural, recreativ, astfel ca vizitatorul, să îşi poată forma o privire de ansamblu asupra acestui tărâm încărcat de frumuseţe, spiritualitate şi istorie, să poată descoperi motive suficiente şi durabile pentru a reveni în această regiune.
- Propune facilităţi şi servicii turistice inspirate de resursele locale
- Susţine şi sprijină dezvoltarea economică a zonelor învecinate parcului
- Îndeamnă la respect pentru mediul natural şi moştenirea istorică
- Participă la proiectarea unei imagini de responsabilitate ecologică în rândul vizitatorilor parcului
În prezent în Parcul Național Munții Măcinului sunt doisprezece trasee marcate, cinci trasee tematice, un traseu pentru practicarea turismului ecvestru și zece trasee de cicloturism. Pentru descrierea traseelor turistice accesați meniul trasee turistice.
Vă rugăm, citiţi Regulile de vizitare ale Parcului Naţional Munţii Măcinului, detaliate în Regulamentul Parcului!