Traseul Cozluk

Marcaj: Punct roşu

Lungime: 16 km

Ruta: Greci – Păşunea Crucele – Valea Cozluk – Valea Radului – Teiul Strâmb –  Baia de aramă – Pietrele Lacului – Vf. Conaciu – Valea Plopilor – Pietrele  Mariei – GreciLoc de Campare: Canton Cozluk

Traseul Cozluk este o traversare a mai multor ere geologice purtând turistul avizat printr-o gamă largă de roci care aparţin celor două mari formaţiuni geologice din Munţii Măcin. Acest traseu de pe vărfurile pe care le parcurge oferă panorame asupra văilor şi vărfurilor învecinate cu peisaje de pădure din care se ivesc stâncării. Peisaje deosebite sunt generate de alternanţa masivelor de pădure cu poienile stepizate de pe vărfuri, de văile adânci cu pereţi stâncoşi pe care se dezvoltă ferigi, de diferitele tipuri de pădure şi stadii de dezvoltare favorizate de expoziţia versanţilor.

Cele mai importante specii pe care le putem găsi pe acest traseu sunt: plante – Ghiocelul cu frunze îndoite (Galanthus plicatus), Brânduşa (Crocus reticulatus), Codiţa şoricelului (Achillea leptophilla); insecte impresionante precum Greierul borţos (Bradiporus dasiphus), păsări protejate la nivel internaţional – Acvilă ţipătoare mare (Aquila clanga), Turturică (Streptopelia turtur), Şoim dunărean (Falco cherrug), Ciuf de pădure (Asio otus).